derk-img

Wie ben ik?


Ik ben Derk, geboren in 1993 in IJsselmuiden. Muziek maken was in mijn jeugd niet echt aan de orde, maar dat weerhield me er niet van om tijdens mijn middelbare schooltijd muziek te ontdekken. Compleet autodidact leerde ik piano en gitaar spelen.

Voor mijn studie Opleiding Docent Muziek (HKU) verhuisde ik naar Utrecht, waar ik sindsdien woon en werk. Na de studie ODM wilde ik meer over muziek weten en ging ik verder studeren bij Muziekwetenschappen (UU en UvA). Ik schroom dan ook niet om je te laten nadenken over wat muziek eigenlijk is.

Tegenwoordig geef ik als vakleerkracht les op basisscholen en geef ik als BuurmanBaard privélessen aan huis en bij mij thuis op de piano, gitaar, ukelele, maar ook solfège en muziektheorie.

Ook laat ik mijn mening horen als jurylid in bandwedstrijden zoals de Clash of the Titans.

Visie


Tijdens de lessen leer je niet alleen het spelen op je instrument, het lezen van noten of tabs en waarom het ene akkoord goed bij het andere akkoord klinkt. Een ander belangrijk onderdeel van muziek maken is het muzikale voorstellingsvermogen. Dit betekent dat je vooraf al hoort en weet hoe je volgende toon of akkoord klinkt zonder dit gehoord te hebben. Daarom wordt er ook gezongen in de lessen, want door te zingen spreek je het muzikale voorstellingsvermogen aan en oefen je het tegelijkertijd.

Oefening baart kunst. Daarom is het voor alle leerlingen heel nuttig om een gewoonte te maken van het oefenen. Ik raad altijd aan om 3 x 5 minuten per dag te oefenen. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond. Tijdens deze 5 minuten zorg je ervoor dat je focust op datgene wat geoefend moet worden. Op deze manier ga je heel snel vooruit. Ook zorgt de 3 x 5 minuten ervoor dat het oefenen een gewoonte wordt. Na een tijdje zal je merken dat, als je een dag niet tot weinig hebt geoefend, je denkt: “Hee, ik heb vandaag nog niet geoefend!” Dat is de gewoonte! En natuurlijk mag je langer spelen!

Iedereen kan muziek maken. Hiervoor heb je geen “talent” nodig. Talent creëer je namelijk zelf, door middel van doorzettingsvermogen, oefenen en een ondersteunende omgeving.